2021 01 10 – HISTORIEK VAN DE VIJVERKANT

d9 2018 01 09 P106037567 1600x1200

10 januari 2021

1986, 1993, 2018 en 2021
Beschoeiing beschermt de vijverkant tegen afkalven

Zoals bij het einde van het vorige visjaar aangekondigd, werden de verbeteringswerken aan de Grand Pont visvijver op maandag 4 januari opgestart door ETH (Entreprise de Traveaux Hydrauliques, Jodoigne; foto 1). ETH had begin 2018 de nieuwe steigers ook aangelegd. Resultaat: algemene tevredenheid en groot viscomfort voor de talrijke leden van Grand Pont Vissers Hoegaarden.
De huidige werken aan het bredere deel van de vijver langsheen de Grote Gete hebben we dagelijks van op afstand kunnen opvolgen.

In januari 2018 was dit deel nog niet opgenomen in de vernieuwing van de steigers. Ter hoogte van de blauwe bank is wel duidelijk te zien dat de vijverrand over een behoorlijke afstand is verzakt, waardoor het water ook op het looppad staat. Verloren visplaatsen, maar duidelijk een dankbare standplaats voor de blauwe reiger (foto 2).

In de late maandag namiddag waren de vijverranden afgegraven en langsheen het verzakte deel reeds nieuwe azobe palen met een kraan in de vijverbodem gedrukt. Verderop stonden de palen klaar, netjes op maat voor s’anderendaags (foto 3).

Dinsdag waren alle palen over een afstand van 40 meter geplaatst. In het voorste deel was inmiddels over een diepte van 160 cm ook een azobe beplanking aan de achterzijde van de palen vernageld. Aan deze beplanking werd zorgvuldig een 2 meter breed beschermdoek uit geotextiel aangebracht (foto 4).

Woensdag was de beschoeiing over de volledige afstand afgewerkt met palen, beplanking en geotextiel. De verbrede vijveroever die hierdoor gevormd wordt werd daarna gedeeltelijk opgevuld met grove breuksteen (foto 5).

Donderdag werd de 40 meter lange steiger definitief afgewerkt. Kleiner grind werd met een dumper over het pad bovenaan de vijver aangevoerd, met een kraan vakkundig uitgestrooid en met de gritsel (zoals in een Japanse steentuin?) met veel zin voor detail afgewerkt (foto 6).

Vrijdag was opruimdag. De rijsporen op het looppad bovenaan de vijver werden vlak getrokken. Er blijft reserve grind achter voor eventuele latere egalisering van de steigers. Aan de overloop van de vijver naar de Grote Gete werd met de kraan een massa takken en bladeren uit het water weggesleept. Alles is nu tiptop in orde voor het komende visseizoen.

Natuurlijk zijn we ook van dichterbij naar de werken gaan kijken. De foto’s hieronder laten nagenoeg vanaf dezelfde plaats de vordering van de werken zien. Een beeld van de verzakking van de vijverrand ter hoogte van de blauwe bank. De eerste azobe palen die daar mooi op een regelmatige rij in de vijverbodem geheid zijn. De azobe panelen verankert op de achterzijde van de pallissade. Het geotextiel dat zorgvuldig op de panelen geniet werd. De breuksteen die het afgegraven oorspronkelijke looppad en de ruimte tussen de oude en nieuwe beschoeiing gedeeltelijk opvult. Het kleinere grind dat nu voor een mooi afgewerkt en verbreed looppad zorgt.

Er zijn nog meer momentopnames van de werken te zien in onze fotoalbum Steiger 2021 .