2020 05 29 – Werken aan beluchters

Beluchter 2b 1600x1200

Door de werking van beluchters is het viswater van de Grand Pont in het verleden steeds in optimale conditie onderhouden. Bewijs hiervan is de vrijwel afwezigheid van vissterfte tijdens de extreme hitte van de laatste zomers.
Jammer genoeg hebben we moeten vaststellen dat onlangs alleen beluchter-1, die het dichtst bij het vissershuisje ligt, nog actief was. Beluchters-2 en -3, die verderop in het brede gedeelte van de vijver liggen, konden niet meer in werking gesteld worden.
Dit probleem is ondertussen volledig hersteld dank zij Yvan Peeters, Bruno Gelaude, Tony Laermans en Jomme Zenebergh.
Het statief van de verdeeldoos, die een stroomkabel vanuit het pomphuis naar beluchter-2 moet voeren, was afgebroken. Hierdoor kwam de verdeeldoos in het vijverwater terecht. Dit zorgde voor een kortsluiting, waardoor beluchter-2 en -3 zonder stroom vielen.
De oude verdeeldoos werd vernieuwd en is nu bovendien met zorg waterdicht afgesloten. Het geheel staat op een stevig statief, veilig boven het water niveau. Resultaat: beluchter-2 spuit zoals voorheen een prachtige fontein vijverwater in het rond.
Maar aan beluchter-3 bleef het volledig stil. De onderwater stroomkabel tussen beluchter-2 en -3 werd volledig vervangen. Dit voor de derde keer op enkele jaren. Ook nu weer waren een behoorlijk aantal wartelloden met visdraad aan de oude kabel verankerd. Veel erger was dat heel wat vishaken doorheen de PVC-bekleding in de stroomkabel waren gedrongen. Dit moet vrijwel zeker een kortsluiting in de kabel veroorzaakt hebben.
Tussen de verdeeldozen van beluchter-2 en -3 ligt er nu een nieuwe stroomkabel.
Om deze kabel te beschermen is er nu ook een zeer stevig oranje-rood kunststof touw gespannen tussen de statieven met de verdeeldozen. Enkele vlottende bidons houden het oranje-rode touw goed zichtbaar. Op diezelfde lijn ligt de stroomkabel op de bodem.
Elke visser zal er voortaan voor moeten zorgen om niet over het touw in te werpen. Zo kan je zelf voorkomen dat de visdraad, samen met lood, onderlijn en vishaak onherroepelijk komt vastzitten aan het touw.
Het niveau van het vijverwater was door de zeer droge N-NO wind van de laatste maanden zeer sterk gedaald. Ook hiervoor werden eerst herstellingen in het pomphuis aan de Grote Gete uitgevoerd.

Na flink wat pompwerk staat het vijverwater terug op een normaal pijl.
Alles is weer klaar voor aangename visbeurten aan onze Grand Pont visvijver.